EN

Hoe kunt u QR codes het beste toepassen

Er bestaan veel misverstanden over het verwerken van QR codes. Dit artikel geeft enkele richtlijnen over het verwerken van QR codes in bijvoorbeeld drukwerk.

QR code niet negatief gebruiken

QR codes niet negatief plaatsen Het is niet aan te raden QR codes negatief te zetten. Er zijn vele verschillende QR code readers. Een klein aantal daarvan ondersteunt
negatief geplaatste QR codes, echter het overgrote deel ondersteunt dit dus niet.


Kleurgebruik en contrast van QR codes

Kleurgebruik bij QR codes Er zijn 2 soorten QR code readers. Sommigen scannen in kleur, de meesten zetten het beeld echter eerst om in grijswaarden. Bij deze laatste dient daarom het contrast van de achtergrond voldoende te zijn. Bij wat donkerdere kleuren is een rasterwaarde van maximaal 15% aan te bevelen. Erg lichte kleuren voor de code zijn ook af te raden.


Veiligheidsmarge van de QR code

veiligheidsmarge rondom de QR-code Een QR code heeft een veiligheidsmarge om de code staan. De meeste QR code readers gebruiken deze veligheidsmarge om de QR code gemakkelijk te kunnen onderscheiden en uit te lezen. In Qtag’s QR code software worden veiligheidsmarges van QR codes automatisch  aangemaakt zoals in de meeste genarators het geval is. Het is dus aan te bevelen deze veiligheidsmarge in tact te houden. Plaats dus geen grafisch materiaal direct tegen de code zelf aan.


Formaat van QR codes

Formaat van QR-codes Het juiste formaat van een QR code is mede afhankelijk van het aantal karakters in de QR code. Het aantal karakters bepaald namelijk het formaat en het aantal zwarte blokjes. Hoe meer karakters, hoe meer zwarte blokjes nodig zijn en dus hoe groter de QR code moet worden afgedrukt.

De leesbaarheid is daarnaast afhankelijk van de kwaliteit van de autofocus in de camera van de mobiele telefoon.


Mini QR codes

Mini QR codes Niet alle camera’s kunnen op kleine afstand inzoomen.Daarom maakt Qtag in haar QR code software gebruik van een mini url.

Dit houd de QR code fysiek klein van formaat. Het aanbevolen formaat in hoge resolutie is minimaal 1,5 x 1,5 centimeter, maar groter is altijd beter!

Bij drukwerk voor bijvoorbeeld kranten raden we aan om 2 x 2 cm aan te houden.


Blijf de QR codes testen!

Test je QR code Test QR codes zorgvuldig met verschillende mobiele telefoons en met zoveel mogelijk verschillende QR code readers apps.

Zorg dus voor voldoende verschillende readers en verschillende smartphones!

Starterskit software voor QR code concepten en mobiele websites beheer
Vragen over QR-codes?

Cristian Vorstius Kruijff

Cristian Vorstius Kruijff

Creative concepts & innovation

Meer over QR codes
Professionele projecten met QR-codes

QR design tegen huidkanker voor L'Oréal

QR design L'Oréal

Website voor private banker

Maartwerk responsive website design en beheer voor Merit Capital

Mobiele contactpagina's So Natural

FenExpo

FenExpo

Duurzaamheid gebouwen Triodos

Mobiele webpagina's ontsluiten duurzaamheid gebouw

QR design Rothenberger

qr code design Rothenberger